Mystery: Cicada 3301

Hai semua, apa khabar? Seperti yang dijanjikan (although lambat), here it is!
Cicada 3301. Siapa pernah dengar tentang Cicada? Ni bukan 3310 macam phone Nokia tu tau!

Jadi, let’s get on right to it. Cicada 3301 ni macam satu nama yang diberikan kepada sebuah unknown organization yang post a series of puzzles yang susah gila, very complex. Rumor has it yang dorang nak cari a powerful codebreaker (macam solver) sebagai recruitment drive dorang.

So, ni detail tentang Cicada 3301

Puzzle ni lebih kurang macam a treasure trail, which korang kene start from the first clue, and work your way discovering the next clues step by step. And tak silap aku, ada yang claim that they solved the whole complex puzzle.

So the thread of clues start from this image (not the original image). So this is the first clue. Seems pretty normal, yeah?

FIRST CLUE

So the solvers (geng-geng yang trying to break the puzzle) dah cuba masukkan image atas ni kat image editing software untuk increase brightness, tukar gamma, flip the image, and whatsoever.

Then, dorang try bukak with .rar, with internet explorer and somehow they found this while opening with notepad.

SECOND CLUE

Image result for cicada 3301 notepad

So, dekat the end of the text tu ada CLAVDIVS CAESER says. Bagi yang familiar dengan Cool Riddles kat Youtube (or any ancient puzzle method), mesti pernah dengar Caesar Cipher. So this puzzle use a Caesar Cipher with a shift of 4. Meaning setiap huruf akan +4. Contoh Caesar Cipher shift 2 ni ada kat bawah.

Senang cerita, kalau kau nak encrypt cipher “Aku” with shift 1, ambik next alphabet je. A > B. K > L. U > V. So plaintext: Aku, cipher text: BLV. Paham?

So dari text Caesar says tadi tu, plaintext dia jadi macam ni..

A link to an image, which that link bawak kepada the next clue..

THIRD CLUE

So, somehow solvers figures out yang they need a software untuk break the code, which ada dalam hint duck picture to. So they figured out dorang kena download software Out Guess.exe. They did, and then using the hint dari picture kat atas tu..  this were typed into the command prompt and dapat link ke pastebin.

So, here begins the..

FOURTH CLUE

Dalam clue ni, dia ada book code. Senarai panjang nombor2 and whatsnot. Plus dia ada link ke satu subreddit.

Subreddit yang dapat dari Book Code tu. Dekat atas tu ada Maya Roman Numerals, macam hidden code for numbers.

Dari Maya Roman numbers tu, diaorang translated jadi macam ni..

And after comparing dekat username subreddit tu, dia keluar begini..

Jadi, you see. Kat sini ada those comparison and ada number yang left out, cuba figure out what’s the rest of it punya abjad? Selepas tu, bawah user subreddit tu, ada verify number. And number tu, these solvers think ialah highly possible PGP Key. (Pretty Good Services)

PGP Key ni ialah lebih kepada “Private Gateway Public Key”, untuk secure encrypted key which hanya dua pihak sahaja yang boleh tahu content barang encrypted tu, takde orang boleh intercept. Fungsi dia lebih kurang macam..

Kau nak terima barang dari kawan kau B.
Kau hantar kotak yang diisi dengan lock without the key.
Lepas sampai kat B, B ambik lock tu, B letak barang dia and B lock pakai lock yang kau bagi.
Bila sampai balik dekat engkau, kau unlock kotak tu sebab lock tu pakai lock kau.

Assuming kalau takde orang boleh tiru break lock engkau and kotak tu indestructible, takde orang akan tahu content kotak tu selain engkorang berdua.

So daripada subreddit tadi, dorang scroll down solving the clues dari book code tu (aku tak faham how), tapi dorang jumpa these thread mengandungi gambar…

So daripada those pictures, dorang run through outguess and dapat messages ni, picture 1:

Picture 2:

Maksudnya, key tu ada depan mata and dia relate about something related dengan Holy Grail (ehem King Arthur), so we’re looking at King Arthur’s book story, and a book code to decode it, then!

So, dorang translate these key into alphabetical series of key. Solvers kemudian figured out from first post dari threads subreddit tu, diaorang decode the whole story one by one (sebab tu dia cakap, patience is virtue), and how they did that? Dengan aturan alphabets ikut susunan, and referring to the key, huruf tu akan tolak dengan nombor yang dia dah tulis.

Contohnya, UKBN = U tolak 10 adalah K. K tolak 2 adalah I. B tolak 14, and so on. Ikut list. Lepas habis sampai 0, restart dari awal key. Buat for the whole thread.

So they get these and panjang lagi story dia. But here is some. Cuba tengok setiap huruf pertama di baris tu, sama tak dengan KEY 1? K C O H T G S M H I R A T H O S O T and so on. Sama kan? So untuk encrypt book code, pergi balik ke paste bin, and start assembling the hidden message.

Contohnya di paste bin tu, 1:20. Maksud dia, line 1, aksara 20 (termasuklah space, exclamation marks whatsoever.)

So, this is the hidden message, and the start of the next clue..

FIFTH CLUE

 

So solvers cakap, after they called this number 214-390-9608, ada satu arahan which came like this..

“Ada 3 prime numbers berhubung kait dengan original final.jpeg punya gambar. 3301 is one of them. Kena carik lagi 2. Gandakan ketiga2 nombor sekali and add .com untuk continue.” This is a start for the next clue.

SIXTH CLUE

So rupanya, it turns out to be, lagi 2 prime numbers tu ialah size image awal2 tu which is 509×503. Lepas tu darab ketiga2 nombor (509x503x3301) and dapat 845145127 and add .com. Masa tu, sampai dekat satu website yang ada countdown, which everybody yang dah sampai this far terpaksa tunggu.
After that, this popped out.

 

Image result for cicada 3301 reddit

 

So, coordinate clues. Coordinate ni bersepah in the whole entire map so this is clearly not a small time or one man operation.

Lepas scan QR code tu, ada dua jenis message je although coordinate dia ada banyak. Ada message 1 and message 2, to turn out it’s a picture of the Cicada with “Everywhere” & “3301” written below it.

Dalam message tu juga ada terselit these texts and book codes:

It turns out yang poem tu was talking about something yang Agrippa (A book of the Dead), which hasil tulisan dia (if im not mistaken) ditulis dalam certain paper yang only boleh exposed to cahaya once and then semuanya terpadam (aku tak faham mechanic dia), same goes to a floppy disk one time usage, gitu.

So, solvers googled the poem and found William Gibson’s Agrippa. Translate book code berpandukan poem tu and dekat atas ni, akan dapat satu link to deepweb. And then buat satu disposable email untuk terima satu email from them.

Dalam emel tu, dia ada satu coding kat bawah tu untuk derive.. and then akan dapat few lines of key (sorry takde picture), sebab aku dapat until this point sahaja.

RUMORS:

  1. Orang yang solve sampai habis CICADA 3301 trails ni went AWOL
  2. Conspiracers yang solve puzzle ni terus dah tak ada sign online which probably dia dah join in CICADA untuk some mega project dorang
  3. Cicada 3301 ni satu elaborate prank yang ada “Never Gonna Give You Up” dekat penghujung dia
  4. Cicada ni started as a dark project tapi ended up as a prank sebab FBI/CIA take over untuk throw people off-trail untuk coverup some conspiracy.

So, apa yang aku jumpa ni basically aku tak tahu kesahihan dia, cuma aku minat this kind of shits. Baca boleh, percaya pun boleh, tapi better jangan. Haha.

Next post is probably about the mystery of the world. Stay tuned!

 

 

Share your thoughts!

comments