Deep World: The Deepest Part of the World!

Ah, aku tahu yang aku promised nak post pasal something related to 666, tapi aku hold on jap, hari ni aku nak cerita pasal Scientific Fact related dengan ‘deep’, which is the deepest part of the world. Aku tengok bila aku tulis pasal ‘deep-deep’ ni, korang sangat teruja dan interested, so aku nak feed the addiction. Ada masa nanti, aku tulis pasal ‘deep penetration’ pulak. Ok sorry that was a lame joke.

Post kali ni takde kaitan dengan deepweb tau tapi kalau nak baca pasal deepweb, aku ada dua post.
Post kat SINI cerita semua yang aku tahu pasal deep web.
Post kat SINI cerita some of jenis people yang related dengan dark web ni. Ok, continuing in our mission:

DEEPEST PART OF THE OCEAN WE HAVE EXPLORED!

Kredit gambar infographic ni adalah kepada OP. Kali ni aku nak bawak korang join aku dalam pengalaman menyelam ke dalam lautan, scroll sambil membaca, yeah? Lepas habis gambar ni, aku akan explain part by part.

Untuk more interesting facts, engkorang tengok video Youtube ni, aku enjoyed gila tengok animation dia and all those things. Macam2 fact and theories came unto my mind and seriously, bagi korang yang enjoy facts macam ni, come and learn!

Explanation: The Ocean is Way Deeper Than You Think

So first fakta yang dia beri tahu, humanity tak tahu berapa deep lagi the lautan ni sebenarnya. Tapi so far for the known deep, which is around 11,000 metres (11 KM) deep, dikatakan bahawa let’s assume kalau every gunung, every bukit kita tarah, and buang dalam the deepest part of the ocean, bumi ni still akan tenggelam as deep as 2 miles of water. Tanah is too little dalam nisbah nak compared to air yang ada. Ok, moving on to the next milestone.

40 Metres

Limit paling dalam dibenarkan oleh recreational scuba diving. Korang kena ingat, tekanan dalam air ni (underwater pressure) ni kuat tau, sebab kau boleh imagine macam ni (rujuk gambar bawah), kau dah ambil tempat dimana air yang sepatutnya berada, jadi air disekeliling kau akan tekan kau dari seluruh arah.
Maksudnya, kalau kau ada dekat bottom of the ocean, kau di timpa air yang berat dari 11KM kat atas kepala kau, boleh bayang how heavy is that?

So fakta Sains kat sini kata, tekanan bawah air berubah, dan bertambah sebanyak 14.7 pounds PSI (per square inch) untuk setiap 33 kaki kedalaman. Aku tak tahu how they measure it, tapi itu semua rahsia pencipta alam.

93 Metres

Rangka Kapal Lusitania dijumpai. Tapi yang makes it so interesting based on the video, kapal Lusitania ni panjang dia 240M, so kalau dia tenggelam menegak, kepala dia atau bontot dia confirm terkeluar dari air. Macam mana dia boleh sangkut kat sini? Sebab kau kena faham yang dalam laut tu, dia macam gunung ganang with holes yang macam gua leading deeper, so dia ada ocean bed. Maksudnya, laut tu tak kosong macam tu je. Ada gunung berapi yang tak aktif, ada bukit-bukau. So ni gambar RMS Lusitania atas one of the ocean bed.

Jauh sikit, dalam around 100 Metres, kat sini dah start fatal amat, sebab kat sini tanpa ada suit ataupun kapal, kau boleh start kena decompression sickness, or dalam bahasa melayu dia, penyahmampatan. Maksud dia tekanan underwater kat sini boleh compare macam kena tindih dengan pokok besar la.

214 Metres

Record Free Diving dunia yang diselami oleh Herbert Nitsch. Aku tak tau macam mana dia tahan, tapi depa kata dia selam dengan satu nafas je, entah betul tidak, yedok?

332 Metres

Record Scuba Diving dunia yang diselami oleh Ahmad Gabr.

443 Metres

Ketinggian Empire State Building, kalau diterbalikkan dan diletakkan bawah paras air laut. Gila weh.

500 Metres

Kedalaman maksimum Blue Whale berenang, which is the largest creature on the planet and tahap maksimum untuk US Seawolf Class Nuclear Submarine.

535 Metres

The depth of Emperor Penguin punya limit berenang. Kat sini, water pressure dah start kick in gila-gila and kemampatan dia dah sampai kepada comparison satu Polar Bear cuba nak balance atas satu syiling. (kau syiling tu) jadi disini, Boyle’s Gas Law state yang volume of a gas is inversely related to pressure, jadi everything yang boleh diisi dengan udara akan slow-slow dicompress, makin dalam kau pergi, and makin expand bila kau naik ke atas. So kalau perut tu gemuk and banyak angin, boleh try lepak underwater, confirm slim af. Tapi taktau still lit ke tak. Hehe.

One thing kene remember is Henry’s law, dimana dia kata, the amount of a gas that dissolves in a liquid is proportional to its partial pressure. Udara yang diver pakai tu tangki scuba tu is actually 78% nitrogen. Jadi bila underwater, nitrogen ni diserap lagi tinggi kepekatan dia dari kat atas darat. So, comparison dia macam ni je, bila kau menyelam too deep, kau tak boleh naik kat surface laut tu terlalu cepat, kalau tak, nitrogen tu tak sempat diffuse keluar dari tissue kau, and boleh menyebabkan kau pengsan, pitam or even worst, mati.

Similar case macam bila ada gas dalam air bikarbonat kau, lepas tu kau bukak, air tu naik gila-gila and bubbles forming kan, macam tu la kes dia. So remember this fact incase one day apa-apa jadi masa kau tengah cruise ke apa.

830 Metres

Dah sampai the deep yang equivalent dengan Burj Khalifa di Dubai. The tallest building in the world!

1000 Metres

THE SCARY ZONE – cahaya matahari dah mampu nak sampai sini, so beyond 1000 metres, it’s all dark and scary. TOTAL DARKNESS. Kau bayangkan, kat sini, gelap nak mampus, lepastu kau tak boleh bernafas, tekanan bawah air macam gila, dengan tak tahu apa jenis monster ada kat sini. Dalam video tu cakap, water pressure dia sama macam kau berdiri kat planet Venus. Which mean, you are going to die. Very fast. Siao leh. Menyesal tak main dalam air? Tak menyesal? Ok let’s sambung! Oh ya lupa by the way kat sini ada giant squid, which bagi peminat sotong semua (bukan hentai), kat sini lah tempatnya nak berjumpa dengan dorang. Aku suka sotong. Sedap sial.

1280 Metres

The depth of the Leatherback Sea Turtle. Nothing special cuma tak silap aku, Sea Turtle ni harga dia expensive as fuck kalau kau boleh dapat, since ada rich conglomerates yang willing to pay untuk rasa daging dia whatsnot I don’t know lah aku main cakap je.

1828 Metres

The depth of the grand canyon! Tapi kalau ada dalam air la.

2000 Metres

Kat sini, boleh jumpa dengan Blackdragon Fish which look scary and resembles macam Alien dalam movie tu, seram kan! Those teeth…

 

 

 

 

2250 Metres

Kat sini maximum depth yang boleh diselam oleh Sperm Whales and Colossal Squid. Aku tak tahu macam mana depa ni tahu, dia interview sperm whales ni ke apa, tapi yang aku tahu, Sperm Whales dengan Colossal Squid ni gaduh, tu yang sebabkan calar balar kat whale tu. Tapi apa-apa pun, sotong sentiasa sedap, lagi-lagi masak sambal + nasi lemak.

 

 

 

 

 

3800 Metres

The wreck of RMS Titanic.

4000 Metres

THE ABYSSAL ZONE. Pressure level = 11k PSI.
Tayar korang berapa PSI biasanya? Ada sampai 11K psi tak? huhu just fikirkan pressure dia sahaja dah menakutkan aku. Ocean yang nampaknya tenang dah indah rupanya ada pretty scary secrets down there, eh.. kat sinilah start wujud ikan-ikan ala2 dragonfish tadi, macam Angler Fish, Viper Fish, Fing tooth.

4791 Metres

Bismarck, battleship wreckage boleh dijumpai disini dari World War II. Certain ocean floor ada kat sini, which mean yang macam dalam video tu, nak carik jalan nak go down deeper ni possible, kene navigate.

6000 Metres

THE HADAL ZONE. Dia tak bagitahu berapa specifically PSI dia tapi katanya 1,100x lagi dahsyat dari dekat tepi pantai badai ombak, or equivalent dengan satu gajah cuba balancing atas setem, or seorang lelaki mengangkat 50 buah Boeing 747, WHAT THE HELL. Aku nak angkat makwe pun (sorry), aku nak angkat kerusi aku ni pun dah tak larat, haih ini kena angkat boeing ke baru boleh lepak Hadal Zone.

Oh ya, jangan lupa, kalau takde submarine yang kuat ke, or anything macam diver apparatus challenger mission tu ke, kau akan hancur terus, takde rasa sakit-pening lalat dulu ke apa. Yes, terus hancur. Hahaha.

6500 Metres

Submarine DSV Alvin yang menjumpai bangkai RMS Titanic punya maximum depth capability.

8848 Metres

Ketinggian Gunung Everest, jika diterbalikkan dan direndam di dalam lautan. Gila weh?? Nais sial??

10732 Metres

Sirenas Deep. Ni ialah 2nd known deepest point in ocean. Do you believe it?

10898 Metres

The depth yang mission Deep Sea Challenger oleh James Cameron in 2012.

10916 Metres

The deepest point yang pernah dipergi oleh manusia, back in 1960 oleh Don Walsh and Jacques Piccard. Dorang journey hampir 5 jam dari permukaan laut sampai ke sini (tapi lepak sini kejap je, dalam 20 minit) sebab cermin submarine dah start cracking and anytime je boleh pecah Submarine dorang. Wow.. Imagine the scariness of the pressure!

10994 Metres

Challengers Deep. in Mariana Trench. Ni lah ocean bed (or floor, maybe?) yang located dekat 300 km southwest of Guam Island. Currently the known deepest point.

So ni video dari sumber yang aku tulis ni!

THE DEEPEST HOLE IN THIS WORLD EVER EXISTED!

So ocean dah diterokai, jom kita terokai darat pula. Dikatakan laut baru 5% je dah diterokai, gila apa lagi 95% misteri yang belum dirungkai??? Ever wonder about that fact? Mesti korang nak tahu kan.. nanti aku post sebahagian dari 5% tu.. termasuklah Bermuda’s Triangle! Moving on, now kita terokai darat ni.

Macam tadi jugak, aku nak bawak korang ke adventure dimana kita akan scroll sambil membaca. Semoga korang enjoy, a journey to the underworld!

JUMP IN!

 

 

1.8 Metres

Standard kedalaman kubur. So yeah nothing worrying.

4 Metres

Kedalaman makan Tutankhamun and Pharaoh (Firaun).

6 Metres

Kedalaman maximum yang metal detectors boleh detect.

12 Metres

Kedalaman lubang yang digali oleh haiwan – The Nile Crocodiles

20 Metres

This deep, you dah reach to the Paris Catacomb, bawah city of Paris. Ada lebih 6 juta remains kat sini. Malaysia takde don’t worry. Kot. Tapi kalau ada Zombie Outbreak, I don’t want to be in Paris. Haha

40 Metres

The deepest swimming pool in the world.. aku tak tahu why tapi aku ada rasa takut dengan these kind of things, sebab aku always assume that there is some unknown things down there… yang kita tak tahu kewujudan dia.. walaupun swimming pool.

Oh, kalau korang nak pergi swimming pool ni, cuba search Nemo33. Bukan untuk pool party rave ke apa tau, haha!

 

100 Metres

Government usually tanam nuclear waste at this depth, so those radioactive toxic tak really exposed to us or things like that, maybe?

105.5 Metres

Deepest Metro Station located in Kiev

122 Metres

Deepest plant roots has ever reached – a fig tree in South Africa. Africa ni apa je tak panjang, semua panjang!

220 Metres

Deepest river in the world- The Congo River in Africa. Africa lagi. Dalam, panjang, semua dorang punya.

240 Metres

Deepest railway tunnel in the world – Dia sambungkan Hokkaido dengan pulau Honshu dekat Jepun, nama dia Seikan Tunnel.

 

 

287 Metres

 

Deepest road tunnel in the world – 942 ft bawah sea level tau!
Kat Norway, look it up.

 

 

305 Metres

Kat sini pun masih belum totally selamat dari B82 Earth Nuclear Warhead, dia boleh hancurkan building walaupun dalam macam ni.

392 Metres

Deepest well yang dikorek dengan tangan, in UK. Nama perigi ni Woodingdean Water Well. Ada masa nanti cer usha. Aku dah lama idamkan nak jatuhkan satu flares nak tengok how deep it really is, sebab aku ada masalah depth perception.

 

 

 

 

603 Metres
Kedalaman Vrtiglavica Cave, and kau boleh jatuh as deep as 603 meter straight to the bottom. Scary weh??? Not all hole is a small hole, yang ni is really deep and scary gila haha.

 

 

 

 

 

700 Metres

Deep as this is kat mana Chilean Miners terperangkap selama 69 hari dalam lombong.. dah la panas wei, the temperature gets hotter bila makin dalam.

970 Metres

Bingham Canyon Mine di Utah. Deep gila tapi kau still boleh nampak langit, how cool is that?

Ok, not cool.

Moving on, boys and girls!

 

1410 Metres

Deepest Concert in the world (maksud aku secara praktikal deep, bukan literal deep. Bukan lagu dorang tu deep, tapi tempat dorang concert tu kat bawah tanah sana haha. Band Agonizer in Finland.

 

 

 

1642 Metres

Tasik paling dalam, Lake Baikal in Russia.

1857 Metres

Aha! Tadi kita dah tahu kan? Deepest part of the Grand Canyon! Weeee.

 

 

 

2197 Metres

Deepest cave on the Earth, Krubera Cave in Georgia. Aku pun tak sure macam mana dorang descend till the bottom, sebab kau kena carik tali lebih dari 2 KM tu… and resources macam lampu etc. Awesome wei expedition dorang ni!

 

 

 

 

 

3132 Metres

Moab Khotsong Mine Shaft in South Africa. Dalam gila wei, and you can fall vertically to the bottom. Ambik lift nak turun to the bottom, takes 4 1/2 minutes kot. Tapi kalau jatuh, 25 saat je. That’s not a shortcut to use, anyway.

4000 Metres

Deepest Gold Mine on Earth, in South Africa. Suhu kat sini is up to 66 darjah Celcius, so hot wei. Macam Sauna dah.

6000 Metres

Average Oceanic Crust bawah laut.

 

 

 

12262 Metres

As deep as 12KM underground. Gila la woi. Tapi aku nak sangat kita try venture down there, buat penempatan baru, buat banyak-banyak airflow and try hidup underground pulak. It would be cool, macam dalam RuneScape. Haha.

Ok, project dia asalnya Soviet Union nak try korek tembuk Earth Crust sampai ke Earth Core tapi dapat sampai suku je, sebab kepanasan dah nak cecah 200 degree celcius, drill tu dah tak boleh nak operate dah because it was too hot.

12376 Metres

Z44 Chavyo. Depa dah drill lagi dalam, and kedalaman tu boleh letak 15 bijik Burj Khalifa on top of each other tau. And betul, Burj Khalifa, bukan Mia Khalifa yang ada the deepest hole tau.

So video reference to ada disini juga:

Now korang tahu kenapa deep web tu dinamakan Mariana’s Web? Sebab diambil nama dari deepest ocean floor, Mariana’s Trench. Nak baca lebih pasal mariana trench boleh try usha wiki.

So, tak kisahlah deepest ocean ke, deepest hole ke, jangan jadi the worst asshole around je. Thank you for reading, aku harap korang enjoyed this post. Aku akan sambung posting pasal 666 nanti… stay tuned for it!

 

 

Share your thoughts!

comments