Racism

I don’t know why dorang kata iklan Watsons tu racist, tapi aku agree on certain point such as memang tak patut nak kata yang kulit gelap/hitam tu hodoh.

So baru-baru ni ada kes viral mengenai Watsons Malaysia yang dorang buat iklan Lagenda Cun Raya 2017, cerita pasal lebih kurang macam Cinderella la, ada Putera Raja yang selalu mimpi pasal satu suara merdu dan melodius la, jadi dia nak carik suara tu. Dia buat contest panggil semua beauty pageants datang. haha!

Ni video dia kalau korang tak sempat tengok kat Facebook page dorang.

Title untuk winner tu, Lagenda Cun Raya tu la. And tapi semua yang datang takleh nyanyi pun, cuma ada sorang, dia duk cover2 muka dia. So dia suruh bukak nak tengok muka si owner suara merdu tu. Tup tup muka dia BLACKOUT and terus prince tu buat expression muka yang macam ew what the heck is dis. And honestly ni yang buat orang ramai triggered (which aku rasa tak perlu triggered sangat) cuma yeah mungkin sensitif sikit kepada sesetengah orang.

Rupanya minah tu cat je muka dia hitam ecey konon nak test prince jadah haram tu and dia sebenarnya peloles gitu ah. So kat sini implikasi dia yang HITAM EQUALS TO UGLY and WHITE EQUALS TO BEAUTY yang jadikan ramai orang ew aw erghh.

Aku tak heran sangat tapi aku setuju bahawa tak perlu ada diskriminasi warna kulit, cuma ads yang dorang nak buat ni kene lebih bijaksana. Iyalah, maksud aku, memang dia nak jual produk mencerahkan kulit, mencantikkan raut wajah, boleh je buat tanpa perlu bandingkan dengan kulit yang lebih gelap. Macam ada satu iklan pencuci baju dulu dari China kut, yang dia masukkan negro dalam washing machine, terus keluar jadi honkey, putih gila babi kulit. Racism at its finest.

TAPI KAU ORANG NAK TAHU APA AKU FIKIR?

ACTUALLY WATSONS MALAYSIA DAH TAHU THIS WILL HAPPEN. And dorang nak those controversy. Ingat tak dalam lagu yang aku buat dulu pasal Botet – Viral (ft Nickosama)? “Nak jadi artist bukan susah sangat, buat bodoh sikit kasi viral baru orang ingat, lepas tu mintak maaf terus jadi hangat.”

Hahaha anyway apa pandangan korang? Cuba comment sikit.
Aku tahu aku dah langgar pantang since aku promise nak ajar benda baru tapi aku tak post lagi pasal benda tu, aku dah post pulak pasal benda viral ni. haha ok. See you guys soon, thanks for reading.

EDIT: Ni apology statement dari Watsons Malaysia (source Facebook Page dorang)

18922637_10156179954349409_4144643981100520049_o.jpg

Share your thoughts!

comments