Blue Whale Challenge

Posting kali ni ialah berkaitan dengan Blue Whale Challenge, iaitu satu deadly game yang end up dengan suicide yang started in Russia, via social media VKontakte amongst teenagers kat sana.

Ini ialah posting yang aku buat dari thread yang aku baca dari Twitter, diresearch oleh The Lutfi Azmi, @twt_lutfi so aku just tambah apa yang aku tahu and most material adalah aku ambil dari dia dengan permission dia.

How it all started.. [click on picture to enlarge it]

123

So, summary dia, Blue Whale Challenge ni (BWC) is a dangerous game that will end with suicide. Basically, player perlu complete kan 50 tasks dalam masa 50 hari dan berakhir dengan suicide.

4.jpg

Senarai penuh 50 tasks dalam Blue whale challenge. (Sumber: Reddit)

1. Rina Palenkova, seorang remaja rusia berusia 17 tahun bunuh diri (lompat depan train) lepas selfie dan upload gambar ni. (2015)C_vdkxEUMAASvL2.jpg

2. Yulia Konstantinova, 15, upload gambar blue whale sebelum terjun dari bangunan dengan member dia, Veronika Volkova, 16.

 

JANGAN TANYA AKU KENAPA DORANG COMEL COMEL TAPI BUNUH DIRI (plus I know it’s kinda fishy yang tiga-tiga mangsa ni nama dorang dengan -ova, tapi meh tapi kita proceed)

Siapa mastermind disebalik this Blue Whale Challenge? Philipp Budeikin, 21 which sekarang dalam custody in russian jail.

ssd3

Korang dah baca sampai sini, dan maybe tertanya, IS THIS REAL? you tell me. 1. Bukak instagram 2. Search

This is what yang Lutfi Azmi said. Sampaikan Instagram pun dah pandang isu ni sebagai serious since bila search for that hashtag, dia akan send something like this..

So from those rumors, game ni dah spreading through Europe and banyak government dah sarankan those socmed users untuk protect those younguns dari salah gunakan internet, sebab lately these cyber attack semakin menjadi-jadi.

And this is one of them. Tak semestinya cyber attacks dalam bentuk virus and trojan je.

It can be in form of emotional attack. Cuma yang #BlueWhaleChallenge ni, dorang started at VKontakte. Dia semacam satu Myspace untuk Russian sana. Tak de dengar lagi BWC ni ‘dimainkan’ kat Malaysia, tapi if any of you ever nampak tanda-tanda it’s happening, jangan jadi bodoh, jangan ikut, jangan ever tempted nak buat.

C_xDkpKU0AIUpg5

Or kalau nak buat jugak, 1st day tu terus skip ke step 50 iaitu kill yourself sebab kau bodoh. Jangan susahkan orang.C_wMr6-U0AAz5rG

Ni nampak macam redwhale.. bukan blue.. aku tak sure dorang ni confused kut.. mungkin Morpheus pernah offer blue pill or red pill and dorang tersalah amik, haha.

C_xQ6YhU0AEdHZj.jpg

Matilah dengan cepat, tinggalkan lah mayat yang menarik untuk dijadikan bahan blogging.

So that’s about apa yang Lutfi Azmi tulis. Nak baca dia punya thread or nak follow dia kat twitter,┬ábaca kat sini.

Aku sebenarnya skeptikal pasal benda-benda gini cuma kalau ada chance yang benda ni betul, korang just beware, jaga adik-adik tu. Takde reward pun menang game sebegini.

 

 

Share your thoughts!

comments